dinsdag 30 oktober 2012

Palen doormeten... (2)

Dinsdag morgen 30 oktober 2012

Vandaag zijn de laatste 7 palen doorgemeten door een onafhankelijk ingenieurs bureau. Het was alleen weer water scheppen ;-)

Hieronder een stukje tekst (van internet) hoe ze een paal doormeten:

Om de sterkte van een in de grond gevormde betonpaal aan te tonen wordt de integriteit na het uitharden van de beton akoestisch doorgemeten. Gemeten wordt met een geijkt meetsysteem van IFCO/TNO-Profound.

De integriteit van heipalen is controleerbaar. Door het akoestisch doormeten komen afwijkingen in beeld. Met behulp van computerprogramma's en aan de hand van sonderingsonderzoek en het bodemprofiel kan berekend worden of mogelijke afwijkingen het draagvermogen negatief beïnvloeden. In opdracht meet Vroom Funderingstechnieken alle palen ultrasoon door zodat de integriteit van elke paal gerapporteerd kan worden.


Werkingsprincipe


Bij het akoestische doormeten brengt een slag met een kunststof hamer op de paalkop een geluidsgolf in de paal. Een versnellingsopnemer neemt de reflexen vanuit de paalschacht op en stuurt dit naar een verwerkingseenheid, waarbij het signaal wordt gefilterd en verstrekt. De schokgolf loopt door de paal in de lengterichting tot aan de paalpunt en weer terug tot aan de paalkop. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de elasticiteitsmodulus en de dichtheid van het paalmateriaal (beton). De loopsnelheid van de ingebrachte schokgolf bedraagt voor in de grond gevormde palen tussen de 3700 en 4000 m⁄sec en voor prefab betonpalen tussen de 4000 en 4400 m⁄sec.











maandag 22 oktober 2012

Palen doormeten... (1)

Maandag morgen 22 oktober 2012

Vandaag zijn de eerste 13 palen doorgemeten door een onafhankelijk ingenieurs bureau. Helaas konden niet alle worden doorgemeten omdat het veel tijd vergde voor de firma Capelle om de putten droog te maken (het waterpijl staat zo hoog dat elke put gelijk weer vol loopt met water).











dinsdag 16 oktober 2012

Alle palen zijn geboord :-)

Dinsdag morgen 16 oktober 2012

Vanmorgen vroeg om 7:10 uur is de eerste paal in de grond geboord door de firma BFG schroefpalen uit Nijmegen. Alle twintig palen zijn met succes geboord!! Het was indrukwekkend om te zien hoe alles in het werk ging. Daarom voor de geïntresseerden hieronder een video van het boren van de eerste paal.

 
 
 
En hieronder een samenvatting van de ochtend in foto's:



































  
 

zaterdag 13 oktober 2012

Nat weekend...

Zaterdag ochtend 15 oktober 2012

Regen... regen... regen...

Het heeft afgelopen nacht en vanmorgen weer zoveel geregend dat het hele perceel één zwembad is... Omdat komende dinsdag BFG komt is het wel zo fijn dat er zo min mogelijk water op het perceel staat. Ik heb dus maar een geul gegraven van achteren naar voren en dat werkte perfect!!

Zie hieronder een foto die maandag 15 oktober 2012 is gemaakt... het perceel ligt er klaar voor geboord te worden :-)

vrijdag 12 oktober 2012

Herleggen dragline schotten...

Vrijdag morgen 12 oktober 2012

Regen... regen... regen...

Helaas... de graafmachine machinist was gisteren ochtend nog niet helemaal wakker... de dragline schotten moesten minimaal op 20 cm. uit hart piket (boorpaal) blijven... dit was echter in een aantal gevallen minder dan 10 cm. (zelfs een schottenplan mocht niet baten...)
Samen heb ik met Pieter-Willem van bouwbedrijf Capelle de dragline schotten met zijn kraan van de vrachtwagen recht gelegd. Nu zijn we echt klaar om te gaan boren!!






donderdag 11 oktober 2012

Zand uitvlakken & Dragline schotten leggen

Donderdag morgen 11 oktober 2012

Vanmorgen is ereen graafmachine gekomen om het zand op het perceel uit te vlakken zodat de dragline schotten stabiel gelegd kunnen worden. Nadat er een pakket zand was uitgevlakt van ongeveer 10 cm. heeft de graafmachine alle dragline schotten op zijn plaats gelegd.






woensdag 10 oktober 2012

Dragline schotten & Wapaning korven zijn gebracht

Woensdag morgen 10 oktober 2012

Vanmorgen rond 11 uur zijn 18x 6m. + 2x 5m. draglineschotten gelost door de firma van noort tranporten. Deze schotten zullen morgen op zijn plek worden gelegd zodat de boormachine er overheen kan rijden. 
Tegelijkertijd heeft de firma H.J. Beck & Zn. uit Nijmegen de wapenings korven gebracht. Deze korven zijn 4,5m. lang en moeten dienen als wapening in de geboorde palen.









Ruim 20 m3 zand gebracht...

Dinsdag middag 9 oktober 2012

Vanmiddag is er ruim 20 m3 zand gebracht door firma Gebr. de Jong b.v. Wat gaat er toch een berg zand in zo'n wagen... Het was erg makkelijk dat deze wagen de grond op kon rijden zodat het zand gelijk in 3 bergen verdeeld op terrein lag. Dit scheelt weer voor overmorgen werk voor de kraanmachinist die het zand gaat uitvlakken en de draglineschotten gaat leggen...









maandag 8 oktober 2012

Uitzetten van de woning

maandag morgen 8 oktober 2012

Vanmorgen heeft de firma Capelle onze woning uit gezet. Dit houd in dat met piketten alle boorpalen zijn aangegeven. Als de boorder komt kan hij gelijk aan het werk, echt precisie werk dus ;-)!












dinsdag 2 oktober 2012

De boorder is op bezoek geweest

Dinsdag morgen 2 okotber 2012

Vanmorgen is de firma BFG uit Nijmegen op bezoek geweest. Zij zullen de palen van onze nieuwbouw woning komen boren (17 stuks voor onze woning en 3 palen voor de aanbouw garage van de buurvrouw).

Het grondwater in de Wilhelminalaan staat erg hoog. De machine weegt 70 Ton en om er voor te zorgen dat deze stabiel zijn werk kan doen moet er nog een laag zand op het perceel en daarop zullen dan weer dragline schotten komen te liggen.

Zie voor info & leuke filmpjes over de boormachine, de website van de firma BFG: www.bfg.nl